Column: ''Kopen zonder makelaar!''

Nieuwsdatum: 30-10-2013

Sinds 2008 zijn koopwoningen in Nederland gemiddeld 25% in waarde gezakt en het einde is nog niet in zicht én pas als Rutte 2 de huizenmarkt voor de langere termijn een stabiel overheidsbeleid kan voorschotelen zal er na verwachting weer meer roering in de huizenmarkt gaan ontstaan?!

De huidige huizen(ver)kopers in Nederland zijn sowieso mensen die willen bewegen en hierbij ook gebruik maken van de historisch lage hypotheekrente.

Bij de verkoop van een woning maakt de woningeigenaar veelal gebruik van een makelaar, een prima zet zou ik zo willen zeggen. Een andere beweging is dat woningeigenaren steeds vaker zelf met de verkoop van hun woning aan de slag gaan en dat is ook een prima manier van werken. Uiteindelijk gaat het om de beoogde “best deal” voor de verkoop van uw woning.

De verkoop van een woning start meestal met een oriënterende zoektocht naar een (gratis) waardebepaling van eigen woning, dit te willen spiegelen aan de nieuwe woonwensen, omgeving en het aanbod in de huizenmarkt. Betrekkelijk eenvoudig …… “eitje” …… zou je zo kunnen zeggen! Maar of in deze fase het budget in relatie tot de woonwensen en bouwkundige staat van een woning in evenwicht zijn dat is veelal nog maar de vraag.

Wel is het helder dat als een woningeigenaar eenmaal een besluit heeft genomen om zijn of haar woning te willen gaan verkopen een nieuwe koop- of huurbeslissing op de loer ligt en er op zoek wordt gegaan naar een nieuw droomhuis waarmee de fases worden doorlopen van (1) voorbereiden en zoeken, (2) bezichtigen en vergelijken, (3) onderzoeken, onderhandelen, soms een bouwkundige keuring ... (4) overdracht en eventuele nazorg aankoop. Het fenomeen “aankopend makelaar” is hierbij mogelijk je ondersteunde dienstverlener?, maar ook hiermee kun je zelf aan de slag gaan!, namelijk: Kopen zonder makelaar …………

Met het kopen zonder makelaar voorziet Paul “de keurder” een aantal natuurlijke momenten waarbij er tijd is om de koopemoties even “on hold” te willen zetten.

Bezichtiging met “de keurder” van een geselecteerde woning (-en) en krijg direct een indruk te van de onderhoudsstaat van de woning die u op ’t oog heeft.  Het kan zo zijn dat de woning “in zeer goede staat van onderhoud” te hoog wordt aangeprezen. Dan is hiermee de eerste stap gezet voor het vergelijk met andere geselecteerde woningen, onderhandelingsstrategie en biedingen.

Voor een eerste bieding is het van groot belang om een helder beeld te krijgen van “uw woonwensen” versus de noodzakelijke onderhoudsvoorzieningen, veiligheid- en energiebesparende maatregelen met hierbij een begroting van directe kosten en op termijn te verwachten kosten. Paul “de keurder” meent dat vanuit z’n onafhankelijke rol dit juist iets is wat bij hem past binnen de context “weet wat u koopt”. Een deskundig bouwkundig onderzoek van de woning met ruimte voor interprestatie van uw woonwensen de juiste eerste stap is bij ’t loven en bieden.

Een bouwkundig rapport Nationale Hypotheek Garantie heeft ook ruimte voor een verbeter- en onderhoudsplan, vraag uw financieel adviseur hiernaar!

“Kopen zonder makelaar” is een verantwoorde verkenningstocht naar het randje van uw koopmogelijkheden en een en weloverwogen koopkeuze! Vraag naar de mogelijkheden van Paul de Keurder via info@apkvastgoed.nl.

Tot volgende keer, groeten!

 

 

 

 

 

 

Nieuwsoverzicht


Waarom De APK voor Vastgoed®

De APK voor Vastgoed
Postbus 536
3760AM, SOEST
info@apkvastgoed.nl
T. 085 - 4891606