Column: ''Hoe goed is uw uitgevoerde verbouwing?''

Nieuwsdatum: 01-03-2014

Verbouw- en onderhoudswerkzaamheden, de valkuilen voor u als consument, deel 1.

Woningeigenaren zijn veelal druk met de dagelijkse beslommeringen van het gezin, werken, vrienden en familie en hobby’s. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zij met het laten onderhouden of verbouwen van een woning terugvallen op “eigen mannetjes” of referenties van vrienden/familie. Een andere manier is internet afstruinen, meerdere ondernemers te vragen voor een vrijblijvende offerte en keuze te maken voor de goedkoopste aanbieder.

De ervaring leert ons dat woningeigenaren vaak onvergelijkbare en misleidende offertes aangeboden krijgen. Daarnaast kunnen woningeigenaren nauwelijks inschatten of de prijsaanbieding ook zal/kan resulteren in het beoogde eindresultaat (kwaliteit).

Dit vraagt om een aantal voorbeelden:

  1. Woningeigenaar wil zijn huis van 1980 aan de buitenzijde laten schilderen. Drie schilderbedrijven gevraagd, de één loopt om de woning heen met een snelheid van 70 km per uur, de ander inspecteert binnen handbereik en weer een ander hanteert een verf-technisch advies bij zijn offerte. Geen van drieën zegt iets over de slijtage van het hang- en sluitwerk (tochtstrippen) maar wel dat vervangende eventuele werkzaamheden aan houtrot niet bij de prijs zijn inbegrepen. Het resultaat laat zich raden én meerwerkrekeningen vliegen de woningeigenaar om de oren waardoor partijen met elkaar in de clinch liggen.
  2. Woningeigenaar wil aan de achterzijde van zijn van 1986 huis een vergunning-houdende aanbouw realiseren. Met de bouwvergunning en een (summiere) tekening in de hand volgt een aannemersselectie op basis van Google. Oeps, er zijn niet veel aannemers meer in de regio, dan ook maar een offerte aangevraagd bij een zelfstandige zonder personeel. Het resultaat laat zich ook hier wel raden, namelijk: Drie totaal verschillende offertes die niet met elkaar te vergelijken zijn. U gunt de opdracht aan de aardigste of de goedkoopste aannemer en deze wil graag een aanbetaling van € 5.000 voordat hij begint. ‘’Ho ho ho eens even!’’ zegt Paul de Keurder. Eerst een technische omschrijving van de beoogde aanbouw, goede uitvoerings- en detailtekeningen, een open begroting en een (aannemers) overeenkomst in concept. Dan pas offertes aanvragen en (laten) vergelijken. Daarna pas gunnen en laten uitvoeren, toezicht tijdens de uitvoering én afsluiten met een oplevering. Het is ons een doorn in het oog dat er maar zo weinig woningeigenaren een oplevering van een verbouwing of onderhoudswerkzaamheden laten plaatsvinden. De (ver)bouwresultaten komen pas vaker aan het licht zoals bij een bouwtechnische keuring bij aankoop/verkoop. En dan komt u erachter dat u heeft betaald voor een ondegelijk uitgevoerde verbouwing.
  3. Woningeigenaar denkt na over energiebesparende maatregelen voor zijn huis van 1949 en kiest voor zonnecollectoren. Paul de Keurder schreeuwt van de daken dat er eerst moet worden de gekeken naar de kwaliteit van de dakpannen en het dakbeschot. Die blijken in dit geval min of meer einde levensduur te zijn. In de praktijk is Paul de Keurder roepende in de woestijn en ziet met regelmaat nieuwe zonnecollectoren aangebracht worden over een lek dak. De woningeigenaar staat trots op straat staat te vertellen dat zijn energienota is afgenomen. Deze investering zal uiteindelijk geen besparing blijken te zijn, het is water naar de zee dragen. Met een onafhankelijke inspectie en de juiste keuzes had een beter resultaat kunnen worden behaald.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van wat wij in de praktijk helaas met de regelmaat van de dag constateren. Zoals deze zijn er nog talloze voorbeelden te noemen.

Kies daarom voor een eerlijk en deskundig onafhankelijk bouwkundig advies.

Ik en mijn manschappen staan in de startblokken,

Tot volgende keer, groeten!

 

 

 

 

 

 

Nieuwsoverzicht


Waarom De APK voor Vastgoed®

De APK voor Vastgoed
Postbus 536
3760AM, SOEST
info@apkvastgoed.nl
T. 085 - 4891606