Column: ''Weet wat u koopt!''

Nieuwsdatum: 19-07-2013

Een woning kopen is iets wat niet te licht opgevat moet worden. Toch spelen emoties vaak een rol bij het kopen van een woning. Zo goed als we zijn in het gebruiken van vergelijkingssites om te besparen op verzekeringen, het lezen van recensies over vakantiebestemmingen en het bestuderen van specificaties van elektronische apparatuur, zo slordig kunnen we zijn als het op de duurste aankoop van ons leven gaat.

Het kopen van een woning zorgt voor emoties en opspelende gevoelens. Dat is makkelijk te verklaren want verhuismomenten hebben namelijk altijd te maken met een belangrijke levensfase in positieve of minder positieve zin. Ga maar na, een aantal redenen om te verhuizen: Op eigen benen staan, trouwen, gezinsuitbreiding, scheiden, samenwonen, overlijden, ontslag, promotie, leeg nest et cetera.

Dat de aankoop van een woning iets is waar het gevoel een grote rol speelt, daar weten wij alles van! Wij voeren al reeds 20 jaar bouwtechnische keuringen uit bij aankoop van woningen en geven mensen advies op dit gebied. Maar niet alle kopers laten een keuring uitvoeren. Sterker nog, van de kopers die wel een bouwtechnische keuring laten uitvoeren heeft het merendeel de woning emotioneel al gekocht ongeacht de uitkomsten van de keuring.

Is het dan überhaupt zinvol om een bouwkundig rapport op te laten stellen, als de woning emotioneel gezien al eigenlijk al gekocht is? Het antwoord is JA. Kopers dienen goed geadviseerd en geinformeerd te worden. Door een onafhankelijke feitelijke vaststelling weten de kopers welke kwaliteit ze kopen en wat ze mogen verwachten. Daarnaast weten ze nu ook welke risico’s ze mogelijk nemen wanneer ze besluiten de woning te kopen. En daar gaat het om!

Het is de taak van een makelaar of tussenpersoon om kopers te begeleiden bij hun keuzes en de valkuilen te bespreken met betrekking tot de beschikbare financiële middelen. Het is onze taak om kopers van een objectief oordeel over de kwaliteit van de woning te voorzien, inzicht te geven in mogelijke herstel- en onderhoudskosten en risico’s.  Zo simpel is het.

Wij weten dat het lastig is! U ziet zichzelf al voor de openhaard zitten met een glas wijn of op het balkon in de zon. Maar neem even gas terug, stap uit de emotie en zet eerst even de feiten op een rijtje. Voorkom teleurstellingen wanneer u een woning gaat kopen en doe dit met helderheid van geest. Regel een vakkundige bouwtechnische keuring als aanvulling op de diensten van uw makelaar of (financieel) tussenpersoon: ''Weet wat u koopt!''

Volgende keer: ''Weet wat u verkoopt!''

Groeten!

 

 

 

 

 

Nieuwsoverzicht


Waarom De APK voor Vastgoed®

De APK voor Vastgoed
Postbus 536
3760AM, SOEST
info@apkvastgoed.nl
T. 085 - 4891606