Column: ''Weet wat u verkoopt!''

Nieuwsdatum: 23-08-2013

Net als bij aankoop van een woning spelen emoties een grote rol bij de verkoop van een woning. Afscheid van herinneringen, toeleven naar een nieuwe stap, het onderhandelingsproces en de samenwerking met de makelaar.

De feitelijke kwaliteit van de woning die u gaat verkopen, in welke staat dan ook, speelt in het verkoopproces een belangrijke rol. Dat bouwtechnische keuringen voornamelijk worden uitgevoerd door de aankopende partij, dat weten wij als geen ander. Dat heeft vaak te maken met de kosten die ermee gemoeid zijn. Daarnaast hebben kopers - en makelaars - de opvatting dat de bouwtechnische keuring aan de kopers overgelaten kan worden, zij willen toch onderzoeken wat de kwaliteit van de woning is? Dat is toch hun (onderzoek)plicht?

Dat is niet helemaal waar, zo werkt het niet. Het is namelijk ook de plicht van de verkoper om alles te melden wat hij/zij over de woning weet. Het inlichtingenformulier bij verkoop van de makelaar is daarbij het meest bekende instrument. Maar uit ervaring weten wij dat wanneer iemand een aantal jaren in een woning heeft geleefd heeft, hij/zij niet meer exact weet wanneer een en ander is uitgevoerd of gerepareerd. Er ontstaan dus omissies die mogelijk later voor een teleurstelling kunnen zorgen bij de kopers. En dan krijg je een soort welles-nietes tussen verkoper en koper, komt de term ‘’verborgen gebreken’’ op tafel en is het heibel in de tent. Echte verborgen gebreken, daar doe je niets aan. Maar aantoonbaar verzwegen of vergeten gebreken daar kan de koper de verkoper aansprakelijk stellen omdat hetgeen hij/zij gekocht heeft niet voldoet aan de conformiteitseis in de koopovereenkomst.

Belangrijk bij verkoop is dus openheid van zaken te geven en transparant te zijn. Een bouwkundig inspecteur kan u helpen om het geheugen op te frissen en te zorgen dat de feiten op een rijtje staan. Wij merken dat de verkoopinformatie in brochures en op funda vaak niet klopt! Neem alleen al het bouwjaar van de CV ketel, deze staat vaker verkeerd dan goed vermeld in de verkoopbrochure...  

Of uw nu een nieuwbouwwoning of een ‘’opknappertje’’ gaat verkopen, een bouwkundig rapport zou daar niets aan af moeten doen. Bij de bepaling van de vraagprijs heeft de makelaar namelijk al rekening gehouden met de bouwkundige staat van de woning. Het is dan ook verstandiger maar meteen met het rapport op tafel te praten met potentiele kopers. Want bedenk hoe het gaat als het andersom is; dan gebruiken kopers de resultaten van de bouwtechnische keuring om nog eens te zakken met de prijs of als ontbindende voorwaarde in de koopovereenkomst. Overigens een manier van gebruiken van het bouwkundige rapport waar wij niet achter staan.

Ons predicaat blijft ‘’Weet wat u (ver)koopt’’. Regel een bouwtechnische keuring, hou het proces transparant en laat de feitelijke kwaliteit van uw woning bepalen bij de in-verkoopname.

Tot volgende keer, groeten!

 

 

 

 

 

Nieuwsoverzicht


Waarom De APK voor Vastgoed®

De APK voor Vastgoed
Postbus 536
3760AM, SOEST
info@apkvastgoed.nl
T. 085 - 4891606